Lokakuun viimeisenä lauantaina suunnattiin Löytöretkelle lähiluontoon. Lapinlahdelle Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastuun kokoontui 25 ympäristökasvattajaa jakamaan kokemuksia ja keräämään toimintavinkkejä omaan työhönsä. Porukassa oli niin opettajia, varhaiskasvattajia kuin vapaaehtoisiakin – onhan Muikku-verkko eli Pohjois-Savon ympäristökasvatusverkosto avoin kaikille ympäristökasvatuksesta kiinnostuneille.
Aamu aloitettiin Minimessuilla. Osallistujat kiertelivät standeilla ja mutustelivat herkullista pientä aamupalaa. Tarjolla oli muun muassa Pihareppuun tutustumista, museon kosketeltavien lintujen silittämistä, JärviWikin kokeilua ja paikallisen hunajayrittäjän tarjoamia maistiaisia. Toki esillä oli tietoa ympäristökasvatusverkostonkin toiminnasta.
Sää suosi, joten ulkona pidettäviin työpajoihin oli mukava lähteä. Puolet porukasta seikkaili Lasten maapalloretkellä Lastun Jaana Hiltusen opastuksella. Loput perehtyivät kestävän elämäntavan opetteluun leikin avulla. Pajaohjaaja Leena Nukari oli matkustanut opettamaan meitä Helsingistä asti! Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus osallistui näin alueellisen päivämme järjestämiseen.
Aamupäivän pajojen jälkeen siirryttiin Väisälänmäen keittokodalle syömään. Koko päivän ulkotapahtumassa ruokahuollolla on ratkaiseva merkitys onnistumisen kannalta, etenkin kun syödään ulkona avotulen äärellä. Piia Ratava hoiti haastavan tehtävän varmoin ottein, ja makuhermojamme helli lounas nimeltä ”Ympäristöystävällinen matka palmurannalle” – ihanan pehmeä kookos-punajuurikeitto. Ruoka- ja välipalatauot kruunasi tietysti kunnon nokipannukahvi.
Iltapäivällä pajavaihtoehtoja oli kolme. Lastun Mervi Eskelinen johdatti ympäristökasvattajat kulttuurimaiseman äärelle. Museon työpajassa syvennyttiin lähiluonnon monimuotoisuuden tutkimiseen. Lajijahdissa huomasi, että hitaasti kulkeminen ja tarkka katsominen paljasti jalkojen juuresta avautuvan rikkaan minimaailman. Kolmas ryhmä keskittyi Leena Nukarin johdolla kuuntelemaan ympäristön ääniä ja luomaan niistä oman äänimaisemansa.
Palautteen mukaan Löytöretki lähiluontoon oli varsin onnistunut tapahtuma. Erityistä ihastusta herättivät ruokatarjoilut ja järjestelyjen sujuvuus. Osallistujia olisi mahtunut enemmänkin, ja osa työpajoista päätettiin säästää ensi vuoden ympäristökasvatuspäiville. Paluumatkalla osallistujat saivatkin pientä esimakua tulevasta aiheesta – kestävästä kehityksestä.
Suuret kiitokset kaikille Löytöretken järjestäjille ja osallistujille!