Yleistä
Jos löysit luonnosta kuolleen eläimen, haluat apua kiinnostavan sienen lajintunnistukseen tai tahtoisit lahjoittaa vaikkapa vanhan kasvikokoelman museolle, ota aina ensin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse oikeaan henkilöön. Näin näyte (eläin/kasvi/sieni) saadaan toimitettua oikealla tavalla oikeaan paikkaan eikä se ehdi pilaantua matkalla.
Kuopion luonnontieteellinen museo ottaa vastaan museaalisesti merkittäviä kokoelma- ja näytelahjoituksia sekä alan tutkijoilta ja harrastajilta että yksityishenkilöiltä. Museo tekee kuitenkin itse päätöksen kunkin näytelahjoituksen vastaanotosta ja mahdollisesta käytöstä (liitetäänkö näyte museon tieteellisiin kokoelmiin vai ei, varataanko näyte näyttelytarkoituksiin, opintokokoelmaan vai jotain muuta käyttöä varten).
Luonnontieteellinen museo ottaa vastaan muun muassa kaikkia kuolleena löydettyjä lintuja niiden harvinaisuudesta riippumatta.
Kuolleena löydetyt luonnonsuojelulainsäädännön mukaan rahoitetut eläimet kuuluvat valtiolle, ja niitä voivat vastaanottaa yleensä vain yliopistolliset luonnontieteelliset museot, myös Kuopion luonnontieteellinen museo. Muihin mahdollisiin tarkoituksiin (esim. erilaisiin näyttelykeskuksiin, oppilaitosten opintokokoelmiin tai yksityiseen käyttöön) rauhoitettu eläin voidaan luovuttaa vain ympäristöviranomaisen (ELY-keskus) luvalla ja edellyttäen, ettei museo sitä tarvitse. Myös metsästyslainsäädännön piiriin kuuluvat kuolleena löydetyt eläimet, kuten riistalajit, ovat säädettynä rauhoitusaikana valtion omaisuutta.
Sairaiden tai loukkaantuneiden lintujen, nisäkkäiden tai muiden eläinten hoito ei kuulu luonnontieteellisen museon palveluihin.
Eläinnäytteet
Jos löysit kuolleen linnun tai nisäkkään, ota aina ensin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse.
Toimitustavat:
- Kuollut lintu tai nisäkäs toimitetaan suoraan luonnontieteellisen museon konservointitiloihin (Poijutie 4 A, Kelloniemessä), jossa näytteitä otetaan vastaan ma-pe klo 8-15 tai sopimaan konservointimestarin (044 7182648) kanssa muusta toimitustavasta.
- Näytteen voi myös lähettää pakattuna Matkahuollon välityksellä (os. Kuopion luonnontieteellinen museo, Myhkyrinkatu 22, 70100 Kuopio). Tällöin luonnontieteellinen museo maksaa Matkahuollon rahdin perillä. Tieto näytteen lähettämisestä konservointimestarille (044 7182648).
Näyte tulisi toimittaa mahdollisimman tuoreena tai pakastettuna. Näytteen mukana tulee olla tieto löytöajasta ja -paikasta, arvio mahdollisesta kuolinsyystä sekä löytäjän yhteystiedot.
Hyönteiset ja muut selkärangattomat
Kuolleet tai elävät näytteet tulee toimittaa suljetussa, mieluummin lasi- tai muovipurkissa joko Poijutien (Poijutie 4 A, Kelloniemessä) tai Myhkyrinkadun toimipisteeseen (Myhkyrinkatu 22, Haapaniemellä), jossa ne pakastetaan.
Lisätietoja antavat amanuenssi Marko Kelo (044 7182644) tai intendentti Jukka Kettunen (044 7182653).
Yhteystiedot (eläimet)
Terho Hämäläinen
puh. 044 7182648
terho.hamalainen(at)kuopio.fi
Marko Kelo
puh. 044 7182644
marko.kelo(at)kuopio.fi
Jukka Kettunen
puh. 044 7182653
jukka.olavi.kettunen(at)kuopio.fi
Kasvinäytteet
Ota aina ensin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse ennen kasvinäytteiden toimittamista museolle. Kasvinäytteet toimitetaan Myhkyrinkadun toimipisteeseen (Myhkyrinkatu 22).
Yhteystiedot (kasvit)
Outi Vainio
puh. 044 7182657
outi.vainio(at)kuopio.fi
Kimmo Jääskeläinen
puh. 044 718 2658
kimmo.jaaskelainen(at)kuopio.fi
Sieninäytteet
Ota aina ensin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse ennen sieninäytteiden toimittamista museolle. Sieninäytteet toimitetaan Myhkyrinkadun toimipisteeseen (Myhkyrinkatu 22). Näytteen mukana tulee olla tieto löytöajasta ja -paikasta sekä löytäjän yhteystiedot (myös sähköpostiosoite). Parhaiten lajinmääritykseen liittyvä asiointi sujuu sähköpostitse, mutta asiakas voi tiedustella lajinmääritystä myös puhelimitse.
Ruokasienineuvontaa annetaan läpi vuoden.
Yhteystiedot (sienet)
Pertti Renvall
lajinmääritys ja neuvonta
puh. 044 718 2651
pertti.renvall(at)kuopio.fi
Mari Wikholm
ruokasienineuvonta
puh. 044 718 1543
mari.wikholm(at)kuopio.fi