Yhteistyötä ja verkostoja
Liito-orava-LIFE-hankkeessa parannetaan liito-oravan elinvoimaisuutta ja turvataan sen elinympäristöverkostoja yhteensovittamalla lajin suojelua sekä maankäytön tarpeita yhdessä laajan toimijajoukon kanssa. Hankkeessa on mukana yhteensä 18 kumppania edustaen luonnonsuojelua, metsätaloutta, viranomaisia ja kasvavia kaupunkeja. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut.
Kuopiosta hankkeessa on mukana Kuopion kaupungin ympäristöpalvelut sekä Kuopion luonnontieteellinen museo. Kaupungin ympäristöpalvelut kehittää toimintamalleja ja työkaluja liito-oravan huomioimiseen kaavoituksessa ja vahvistaa nykyistä liito-oravan elinympäristöverkostoa muun muassa pöntötyksillä ja istutuksilla.
Kuopion luonnontieteellinen museo koordinoi hankkeen ympäristökasvatustoimintaa, ja hanketoimenpiteet ajoittuivat vuosille 2018-2022. Hankkeen aikana toteutettiin satoja koulu- ja päiväkotivierailuja sekä yleisötapahtumia, joiden tarkoituksena oli lisätä tietämystä liito-oravasta, sen elinympäristöverkostoista ja niiden merkityksestä. Liito-oravaretkiä sekä koulu- ja päiväkotivierailuja järjestetään hankkeen jälkeen edelleen osana luonnontieteellisen museon omaa ympäristökasvatustoimintaa.
Kuopio antaa mahdollisuudet hyvään elämään sekä ihmisille että liito-oraville. Hyvin suunniteltu viheralueiden verkosto tarjoaa asukkaille lähiliikunta- ja virkistysmahdollisuuksia, ja samalla se tarjoaa liito-oravalle elämän edellytykset ja säilymisen kaupunkiympäristössä. Kaupunkimetsät tukevat myös luonnon monimuotoisuutta ja usein liito-oravan asuttamat metsät ovat lajistoltaan runsaita. Liito-orava viihtyy suojaa antavissa varttuneissa kuusikoissa, joissa on kolopuita pesiksi ja lähistöllä lehtipuustoa ravinnoksi. Tällaisia kaupunkimetsiä Kuopiosta löytyy runsaasti ja liito-orava voi pesiä aivan asutuksenkin lähellä.
Lisätietoa hankkeesta ja sen toimenpiteistä:
Kuopion kaupungin Liito-orava-LIFE-hankesivut
Metsähallituksen Liito-orava-LIFE-hankesivut
Liito-oravan jäljillä -ympäristökasvatuspaketti
Liito-oravan jäljillä -ympäristökasvatuspaketti tarjoaa opettajille ja varhaiskasvattajille tietoa liito-oravasta, sen elintavoista ja elinympäristöstä sekä antaa opetus- ja toimintavinkkejä näiden aiheiden käsittelyyn erilaisten ryhmien kanssa. Materiaalin on tuottanut Kuopion luonnontieteellinen museo, Suomen luontokeskus Haltia ja Jyväskylän kaupunki. Tavoitteena on lisätä tietämystä liito-oravasta ja sen elinympäristöjen merkityksestä, ja sitä kautta myös koko luonnon ja sen monimuotoisuuden arvostuksen kasvattaminen.
Tehtävät on ryhmitelty eri oppiaineiden ja toiminnallisuuden mukaan. Tehtäviä on kaikille ikäryhmille varhaiskasvatuksesta peruskouluun ja toiselle asteelle. Opettaja voi itse muokata tehtäviä omalle ryhmälleen sopivaksi. Lopussa löytyvät tehtävissä tarvittavat liitteet. Tehtäviä ja ideoita voi käyttää myös muuhun ympäristökasvatukseen esimerkiksi ulkoilu- ja luontoyhdistyksen toiminnassa.
Materiaali on tehty tukemaan nykyistä opetussuunnitelmaa ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Tehtävät ovat toiminnallisia ja useat niistä voi toteuttaa ulkona.
Lataa tästä Liito-oravan jäljillä
I flygekorrens spår
Environmental Education Package_English summary
Yleisötapahtumat
Hankkeen aikana on järjestetty yleisöretkiä, pönttötalkoita, erilaisia osallistavia tapahtumia ja asiantuntijatilaisuuksia.
Liidossa – Kiertävä liito-oravanäyttely
Kuopion luonnontieteellinen museo on rakentanut Liidossa-kiertonäyttelyn, jonka saa lainaan rahtikulujen hinnalla. Näyttelystä saa muodostettua erikokoisia kokonaisuuksia tarpeiden mukaan.
Liito-orava-livekamerat
Osana hanketta Kuopion luonnontieteellinen museo asensi kesällä 2020 Pohjois-Savoon muutaman live-kameran kuvaamaan liito-oravien pönttöjä ja niiden ympäristöjä ja livekuvaa pystyi seuraamaan suorana internet-sivulta ja Youtubesta.
Tallenteita useammasta kamerasta löytyy Kuopion luonnontieteellisen museon Youtube-kanavalta: https://www.youtube.com/kulumus, ja joitakin poimintoja myös sivulta: luontolive.
Liito-orava-LIFE -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.