Luonnontieteellisen museon ympäristökasvatus
Kuopion luonnontieteellisen museon pedagoginen toiminta perustuu kokemukselliseen oppimiseen, vuorovaikutukseen ja oppijan omaehtoiseen tiedon rakentamiseen. Museo tarjoaa innostavan ja havainnollisen oppimisympäristön ja kannustaa havainnoimaan luontoa kaikin aistein.
Museon ympäristökasvatustoiminta pohjautuu ympäristöherkkyyden, ympäristötietoisuuden ja ympäristövastuullisuuden edistämiseen. Oppijan omat luontokokemukset ja myönteiset tunne-elämykset luovat pohjan kaikkien näiden osa-alueiden kehittymiselle.
Ympäristöherkkyys tarkoittaa myönteisen, arvostavan ja empaattisen asenteen lisäksi kykyä havainnoida luontoa monipuolisesti ja huomata pienetkin ympäristömuutokset.
Ympäristötietoisuus tuo havainnointiin ymmärrystä luonnon vuorovaikutusprosesseista ja eri lajien elämän edellytyksistä. Lisäksi ympäristötietoinen ihminen osaa suhtautua kriittisesti saatavilla olevaan tietoon ja tiedostaa kaikkeen toimintaan vaikuttavien arvojen merkityksen.
Ympäristövastuullisuus tarkoittaa ymmärrystä omien valintojen seurauksista ja halua toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Yhdessä ympäristötiedon kanssa vastuullisuus on omien vaikutusmahdollisuuksien hahmottamista.
Aidosti kestävä ja ympäristöystävällinen elämäntapa vastuullisine valintoineen edellyttää kaikkien kolmen osa-alueen kehittämistä.
Kuopion luonnontieteellisen museon pedagoginen strategia, PDF 389 kt
Ympäristökasvatusta yhteistyössä
Luonto- ja ympäristökoulujen verkosto
Kuopion luonnontieteellinen museo on Luonto- ja ympäristökoulujen verkoston sertifioitu kehittämiskeskus.
Luonto- tai ympäristökoulutoiminnalla tarkoitetaan lapsi- ja nuorisoryhmille tarjottavia ohjelmapalveluita, joiden tavoitteena on edistää ekologisesti kestävää tulevaisuutta. Toiminta perustuu valtakunnallisiin varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin ja tukee niissä asetettuja kestävän kehityksen kasvatuksen tavoitteita. Oppiminen on monialaista, elämyksellistä ja tutkivaa. Lisäksi järjestetään koulutuksia opettajille ja kasvattajille esimerkiksi ulkona oppimisesta, ympäristökasvatuksesta ja kestävän kehityksen teemoista sekä tuetaan kouluja ja päiväkoteja kestävän kehityksen työssä.
Luonto- ja ympäristökoulujen liiton sertifioima kehittämiskeskus osallistuu aktiivisesti alueensa ympäristökasvatustoiminnan kehittämiseen.
Muikku-verkko – Pohjois-Savon ympäristökasvatusverkosto
Kuopion luonnontieteellinen museo toimii aktiivisesti Muikku-verkossa. Tämä Pohjois-Savon ympäristökasvatusverkosto tukee varhaiskasvattajia, opettajia, ohjaajia, ympäristökasvattajia ja asiantuntijoita arjen ympäristökasvatustyössä. Verkostossa mukana tällä hetkellä noin 270 toimijaa. Kuopion luonnontieteellinen museo toimi verkoston puheenjohtajatahona 2018-2019.
Verkosto tarjoaa yhteistyön ja verkostoitumisen lisäksi tapaamisia 2-4 kertaa vuodessa, alueelliset ympäristökasvatuspäivät sekä tiedon- ja kokemustenvaihtoa kaikille ympäristökasvattajille ja ympäristökasvatuksesta kiinnostuneille.
Kuopion luonnontieteellinen museo tukee alueellisena vastuumuseona myös muiden itäsuomalaisten ympäristökasvatusverkostojen toimintaa. Museo on ollut esimerkiksi vuonna 2023 mukana perustamassa Pohjois-Karjalan Itävä-verkostoa.
>> Lisätietoa Suomen alueellisista ympäristökasvatusverkostoista
>> Muikku-verkon kotisivu
>> Muikku-verkon Facebook-ryhmä
Sillanrakentajat-hanke ympäristökasvatusverkostojen tukena
Valtakunnallisen Sillanrakentajat-hankkeen (2020-2021) tavoitteena oli tukea uusien alueellisten ympäristökasvatusverkostojen perustamista ja verkostojen toiminnan kehittämistä. Hankkeen aikana kartoitettiin olemassa olevien verkostojen kohtaamia haasteita ja kehitettiin menetelmiä toiminnan parantamiseen sekä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseen.
Sillanrakentajat-hankkeen aikana toteutettiin valtakunnallinen kysely alueellisten ympäristökasvatusverkostojen toiminnasta sekä sen haasteista ja kehittämisestä. Verkostotoiminnan aloittamisen ja kehittämisen tueksi järjestettiin vuonna 2020 kolme valtakunnallista webinaaria sekä kirjoitettiin verkkoon ympäristökasvatusverkoston työkirja. Aineisto julkaistiin keväällä 2021.
>> Lataa tästä: Luonnollisesti yhdessä – ympäristökasvatusverkoston käsikirja 2021
Hanketta koordinoi Kuopion luonnontieteellinen museo ja yhteyshenkilönä toimi luontopedagogi Mari Wikholm. Suunnittelua ja koulutuksia toteuttivat verkostojohtamisen asiantuntijat Timo Järvensivu ja Pauliina Helle. Tärkeimpiä sidosryhmiä olivat alueelliset ympäristökasvatusverkostot ja asiasta kiinnostuneet ympäristökasvattajat sekä ELY-keskukset.
Lisätietoja museon ympäristökasvatuksesta
Mari Wikholm
luontopedagogi
p. 044 718 1543
mari.wikholm@kuopio.fi