Kuopion museo
Kuopion luonnontieteellisen museon näyttelyt sijaitsevat Kuopion museossa. Vuonna 1907 valmistunut Kuopion museo kuuluu kansallisromanttisen jugendarkkitehtuurin helmiin ja on Suomen kolmanneksi vanhin museoksi suunniteltu rakennus.
Luonnontieteellisten näyttelyiden lisäksi esillä ovat Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyt. Rakennuksessa on myös Kahvila Kantti, museokauppa, pedagoginen tila ohjatuille työpajoille sekä vuokrattavissa oleva kokoustila.
KUOPION MUSEO
Museokatu 1, 70100 Kuopio
Asiakaspalvelu, opastusvaraukset, museokauppa
puh. (017) 182 603
kuopionmuseo(at)kuopio.fi
>> Kuopion museon aukioloajat ja pääsymaksut
Perusnäyttely
Ihmisen aika
Ihmisen aika – näyttely kertoo Pohjois-Savon historiasta alkaen kivikauden ihmisen saapumisesta alueelle ja päättyen lopulta kulttuurin uusimpiin virtauksiin. Näyttelyssä päästään tutustumaan Pohjois-Savon asukkaiden arkeen ja juhlaan, sekä mielenkiintoisiin esineisiin ja asioihin.
Muuttuva luonto
Muuttuva luonto -näyttelyssä matkustetaan itäsuomalaisen luonnon historiaan ja nykytilaan. Matka alkaa kaukaa menneisyyden mammuttiarolta, kiertelee luonnonmetsän siimeksessä ja järvien syvänteissä, ja päätyy lopulta ihmisen muokkaamaan maisemaan. Millainen mahtaa olla luontomme tulevaisuus?
Toden ja tarun rajalla
Näyttely punoo yhteen kulttuurihistoriaa ja luonnontieteitä vuodenkierron ja kansanperinteen myyttien ja uskomusten kautta. Koe varsinkin elämyksellinen Ajastaika!
Vaihtuvat näyttelyt
Vaihtuvissa näyttelyissämme esitellään monipuolisesti ajankohtaisia luontoon ja historiaan liittyviä ilmiöitä. Kahta samanlaista vuotta ei Kuopion museossa ole – tarjolla on jatkuvasti tuoretta nähtävää ja koettavaa. Osa itse tuottamistamme vaihtuvista näyttelyistä kiertää Kuopion jälkeen muissa Suomen museoissa, ja joihinkin voi tutustua myös verkossa.
ROM Jonne Heinonen 1.11.2024 – 26.1.2025
Rom on kuvataiteilija Jonne Heinosen valokuvateos, jota hän on kuvannut Suomen romaniyhteisöjen parissa 2016-2023. Näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta.
Kuopion museon näyttelyssä on esillä osa laajamittaisen teoksen kuvista, joita Heinonen on kuvannut romanien kodeissa ja keskuudessa ympäri Suomea, myös Pohjois-Savossa. Näyttelyyn sisältyy myös videoteos, joka tuo esiin Suomen romanien tämänhetkistä yhteiskunnallista asemaa heidän oman ajatusmaailmansa kautta, tuoden kuvien rinnalle romanien oman äänen.
Romanit ovat alkuperänsä mukaan eniten syrjintää Suomessa kohtaava ryhmä. Kuvatessaan yhteisön jäseniä Heinonen on miettinyt omaa asemaansa taiteilijana ja keskustellut kuvattavien kanssa kuvaustilanteeseen liittyvistä vallan ja representaation kysymyksistä.
Teokseen osallistunut Samuel Florin pohti asiaa Heinosen kanssa keskustellessaan näin: ”En usko, että dokumentaatiota olisi voinut tehdä samalla tavalla vähemmistön sisältä, koska ulkopuolelta tulevan tekijän tapa katsoa on erilainen. Meistä usein tuntuu siltä, että pidämme itseämme huonompina, joten se on itsessään arvokasta, että joku on aidosti kiinnostunut dokumentoimaan meitä. Silloin valokuvista tulee meille arvokkaita.”
Heinonen taas kuvailee teoksen taiteellista lähtökohtaa valokuvan rajallisuuden kautta: kuva sitoo tapahtumia aikaan, paikkaan ja muistiin, mutta ei itsessään pysty esittämään kaikenkattavaa todellisuutta aiheestaan. Näyttely onkin taiteilijan näkemys hänen ja kuvattujen henkilöiden välisistä kohtaamisista ja keskusteluista.
Hanketta ja näyttelyä ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Patricia Seppälän Säätiö, Kauno Ry, Museovirasto.
Näyttelyyn kuuluu neljä esseetä, joissa pohditaan romanien tämänhetkistä yhteiskunnallista asemaa, arkimuistoja sekä ROM –teoksen tekemistä yhdessä yhteisön kanssa. Esseiden kirjoittajat ovat Mertsi Ärling, Satu Blomerus, Samuel Florin ja Jonne Heinonen.