Kuopiossa ehtii syyslomalla vielä ihailla hienoa ruskaa. Lehtipuut komeilevat keltaisina, oransseina ja liekehtivän punaisina. Usein erityisen värikkäitä ovat vaahterat, joita kasvaa puistoissa ja pihoilla runsaasti.
Vaahteranlehtiä kirjovat usein tervanmustat pilkut. Niiden määrä vaihtelee vuosittain, ja tänä vuonna täplikkäitä lehtiä on paljon. Kyseessä on vaahterantervatäplä Rhytisma acerinum, pikkuruinen puun lehdillä kasvava loissieni.
Tummat täplät muodostuvat lukemattomista mikroskooppisen pienistä itiöemistä. Periaatteessa sieni muodostaa itiöemiä jo kesällä, mutta ne ovat silloin vihreitä tai vaaleankeltaisia, joten niitä ei paljaalla silmällä erota helposti. Syksyllä itiöemät tummenevat näyttävän mustiksi.
Lokakuussa lehdet putoavat maahan. Vaahterantervatäplän itiöemät jatkavat elämäänsä lehdissä talven yli, ja niiden itiöt kypsyvät vasta keväällä. Silloin itiöt irtoavat ja leijailevat ilmavirran mukana muualle. Yleensä ne eivät päädy kovinkaan kauas. Moni päätyy samaan vaahteraan, josta ne aloittivat elämänkiertonsa.
Vaahterantervatäplä on loinen mutta se ei juuri haittaa isäntäpuutaan. Täplälehtisten vaahteroiden voi hyvin antaa olla eikä niille tarvitse tehdä mitään. Jos lehtien mustia pilkkuja haluaa vähentää, ahkera haravointi voi hieman vähentää keväällä itiöivien sienten määrää.
Vaahterantervatäplä kuuluu kotelosieniin. Se on siis etäistä sukua keväisille korvasienille ja huhtasienille sekä syksyisin kasvaville piispanhiipoille. Kukapa uskoisi ulkonäön perusteella?
teksti ja kuva: Mari Wikholm